Sairauspäiväraha toimii turvana kun pidempi sairausloma yllättää
Sairauspäiväraha on etuus, jota maksetaan, jos työntekijä estyy sairauden tai vamman takia tekemästä hänelle määrättyjä tehtäviä. Sairausloma, jonka ajalta sairauspäiväraha maksetaan, vaatii aina lääkärin lausunnon.
Sairauspäiväraha – ehdot ja rajoitukset
Työkyvyttömyys, josta sairauspäiväraha maksetaan voi koskea niin työntekijää kuin yrittäjääkin. Sairauspäiväraha maksetaan Kelan toimesta, mutta sairausloma ja sitä koskeva sairauspäiväraha sisältävät keskeisiä rajoitteita kuten:
- sairausloman omavastuuaika
- sairausloman kesto
- sairauspäivärahan määrä
- sairauspäivärahan hakemiseen liittyvät rajoitteet
Kuten muutkin Kelan etuudet, sairauspäiväraha ei ole automaattinen etuus vaan se pitää aina hakea. Myös työttömällä voi olla oikeus saada sairauspäiväraha.
Lue yksityiskohtaiset tiedot, mitä tulee huomioida, jotta sairausloma on turvattu ja jotta saat sairauspäivärahan täysimääräisenä.
Sairauspäiväraha määrä
Päiväraha määrä lasketaan verotettavien tulojen perusteella ja siinä huomioidaan tulot 12 kk ajalta. Riippuen tuloista, päivärahan määrä on noin 70 % vuosituloista. Pienituloisille sairauspäiväraha voi olla suurempi.
Vuonna 2024 sairauspäiväraha määrä on 31,99 €/päivä, pois lukien viikonloput ja juhlapyhät. Sairauspäivärahaa voi saada, vaikka ei olisi lainkaan työtuloja, esimerkiksi opiskelijan sairauspäiväraha määrä huomioidaan työtulojen tai opintorahan perusteella.
- Huom.! Jos sairausajalta maksetaan palkkaa, maksaa Kela korvauksen suoraan työnantajalle.
Kun haet sairauspäivärahaa Kelalta
- liitä mukaan työkyvyttömyystodistus / lääkärinlausunto
- tee hakemus 2kk sisällä päivästä, kun sairausloma on alkanut.
Yrittäjän sairauspäiväraha
Yrittäjän sairauspäiväraha lasketaan YEL- tai MYEL-työtulon mukaan ja se huomioidaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta. Yrittäjän sairauspäiväraha ja sitä koskeva vuositulo ei huomioi palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa.
- Huom.! Jos YEL- tai MYEL-työtulon määrä muuttuu kesken tarkastelujakson, yrittäjän peruspäiväraha lasketaan keskimääräisen työtulon mukaan.
Sairauspäiväraha omavastuu
Jos pidempi sairausloma yllättää, on hyvä huomioida, että Kelan maksama sairauspäiväraha sisältää omavastuuajan. Sairauspäiväraha omavastuu sisältää sairastumispäivän sekä 9 arkipäivää sen jälkeen.
Yleensä sairausloman palkka maksetaan täysimääräisenä tai osittain sairauden alussa. Huomioi, että osa työnantajista velvoittaa lääkärintodistuksen, jotta sairausloman palkka voidaan maksaa.
Kuinka pitkä sairausloma voi olla yhteensä ja milloin palkaton sairausloma tulee voimaan?
- Sairauspäiväraha voidaan maksaa enintään noin vuoden ajalta, tarkemmin 300 arkipäivältä.
- Mikäli sairausloma jatkuu 300 päivän jälkeen, haetaan yleensä työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea.
- Sairausajan palkka on yhteensä enintään 60 päivää / vuosi.
Osa-aikainen sairausloma varsinaisen sairausloman jälkeen
Mikäli sairausloma on riittämätön, mutta työntekijä on kyvykäs tekemään sovittuja työtehtäviä osittain voi kyseeseen tulla osa-aikainen sairausloma.
Osa-aikainen sairausloma antaa taloudellista turvaa, mutta se myös parhaimmillaan hyödyttää kaikkia osapuolia työmarkkinoilla, sillä se:
- edistää kuntoutumista ja madaltaa työhön paluun kynnystä
- tarjoaa työnantajalle työtehtävään perehtyneen henkilön työpanoksen
- tarjoaa taloudellista turvaa (n. puolet varsinaisesta sairauspäivärahasta)
- on 40–60 % varsinaisesta työajasta
- pidentää sairausloma aikaa noin 6 kk (enintään 120 arkipäivää).
Mitä osa-aikainen sairausloma vaatii?
- Lääkärintodistus (B lausunto), joka puoltaa osa-aikaisuutta.
- Yhteistä sopimusta työnantajan ja työntekijän välillä. Sopimus sisältää tiedot käytännön järjestelyistä, joita osa-aikainen sairausloma sisältää.
Työttömän sairauspäiväraha
On mahdollista saada tuettu sairausloma työttömänä, mutta työttömän sairauspäiväraha sisältää tiettyjä ehtoja, jotta etuutta voidaan maksaa.
Sairausloma työttömänä edellyttää:
- sairauspäivärahan hakija on sairastumishetkellä työtön työnhakija
- sairausilmoituksen tekemistä TE-toimistoon
- lääkärintodistuksen (A- tai B-lausunto)
Työttömän sairausloma sisältää muutoin samat kriteerit kuin työsuhteessa olevan sairausloma:
- 10 päivän omavastuu aika ensimmäisestä sairauspäivästä alkaen.
- Sairauspäiväraha maksetaan enintään 300 arkipäivältä.
- Yli 300 arkipäivää ylittävältä ajalta, voit hakea työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea, jota maksetaan kuntoutukseen osallistuvalle.
Työttömän työnhakua ei ole pakko keskeyttää sairauskauden ajaksi, mutta työttömän sairauspäiväraha kumoaa työttömyyspäivärahan eli näitä etuuksia ei makseta päällekkäin.
Lue aiheesta: Yhdistelylaina
Sairausloma kesälomalla ei vie vuosilomapäiviä
Sairausloma kesälomalla on ikävä sattuma, sillä kesäpäiviä on Suomessa rajallinen määrä. Sairausloma lomalla, silloin kun kyseessä on vuosiloma, sisältää kuitenkin työntekijälle suotuisia ehtoja.
Vuosilomalaki sisältää pykälän, jonka mukaan sairausloma lomalla antaa oikeuden työntekijälle siirtää varsinaista vuosilomaa, jotta lomapäivät eivät kulu sairausaikana.
- Huom.! Yleensä sairausloma kesälomalla ei sisällä omavastuupäiviä eli käytännössä lomapäivät siirtyvät ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien. Siirretyt lomapäivät pidetään erikseen sovittuna aikana.
Vuosiloman kertyminen sairausloman aikana
Vuosiloman kertyminen sairausloman aikana tapahtuu normaalisti, sillä erotuksella, että vuosilomaa kertyy enintään 75 työpäivän ajalta. Päivät kertyvät lomanmääräytymisvuoden aikana, joka on 1.4.–31.3.
Palkaton sairausloma on sopimusasia
Se onko sairausloma palkallista, määritetään työehtosopimuksessa. Palkaton sairausloma on siis sidoksissa siihen, maksaako työnantaja palkkaa lainkaan sairausloman ajalta ja kuinka pitkälle ajalle.
Palkaton sairausloma alkaa yleensä sairausloma-ajan pitkittyessä tai kun työehtosopimuksen sisältämät palkalliset sairauspäivät ovat tulleet täyteen. Yleensä tältä ajalta sairauskorvauksen maksaa Kela, eli sairauspäiväraha korvaa osan menetetyistä ansioista.
Palkaton sairausloma
- alkaa yleensä 1–3 kk jälkeen sairausloman alkamisesta. (Huom. palkkaa voidaan maksaa myös osittain tietyltä ajalta, esimerkiksi 80 %)
- voi määräaikaisissa työsuhteissa olla lyhyempi
- voi astua voimaan heti riippuen työsuhteen pituudesta ja työntekijän kelpoisuudesta
- voi koskea koeajalla olevaa työntekijää eri rajoituksin.
Sairausloma irtisanominen – sairauden pitkittyminen
Pitkittynyt sairaus ei itsessään ole peruste irtisanomiseen. Jos työpaikalla tulee muutoksia, jotka sisältävät irtisanomisia, laki säätelee sairausloman irtisanomista.
Mikäli sairaus pitkittyy siten, että työhön paluun katsotaan olevan mahdotonta, henkilön voidaan katsoa olevan pysyvästi työkyvytön ja tällöin perusteet irtisanomiseen voivat täyttyä.
Katso myös
Suunnitele lainanotto lainalaskurin avulla.
Usein kysytyt kysymykset
Milloin sairaslomasta saa sairauspäivärahaa?
Kela maksaa sairauden ajalta sairauspäivärahaa kun olet ollut sairaana yli 10 päivää.
Kauanko työnantaja maksaa palkkaa sairausajalta?
Työsopimuslain mukaan työnantaja maksaa sairausajan palkkaa yhdeksään sairauspäivään asti.